Haber

Geleceğin “Barbaroları” 250 yıldır Deniz Harp Okulu’nda eğitim görüyor.

18 Kasım 1773 tarihinde Kasımpaşa’da Mühendislikhane-i Bahr-i Hümayun adıyla kurulan Deniz Harp Okulu (DHO), 250. yılını kutluyor.

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okulu Komutanlığı, kuruluşunun 250. yılı dolayısıyla kapılarını basın mensuplarına açtı.

Tuzla yerleşkesinde düzenlenen basın etkinliğinde okulun geçmişten günümüze gerçekleştirdiği eğitim-öğretim faaliyetleri anlatıldı.

Deniz Kurmay Albay Emin Yılmaz okulu tanıtan brifing verirken, DHO Komutanı Tuğamiral Ramazan Özoğul da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Öğrencilere eğitim ve yaşam alanlarının tanıtılmasının ardından geminin kontrol edildiği köprü, denizde iletişim ve radar simülatörleri, limanda kürek ve yat aktiviteleri gösterildi.

Öğrenciler öğle yemeğinin ardından temel denizcilik eğitimlerini izlediler.

Eğitim Filosu Komodoru Deniz Albay Volkan Salih Yapıt komutasında verilen eğitimde öğrencilere gemi kontrolü, taktik haberleşme, iki gemi arasında ekipman transferi, posta çantası alıp verme gibi temel eğitimler verildi.

Askeri okullar ve üniversiteler arasında sporMaçlarına hazırlanıyorlar.

DHO öğrencilerinin atıcılık eğitimleri hakkında bilgi veren Öğretmen Üsteğmen Doğan Sezer, öğrencilerin kara, deniz ve hava akademisi maçlarına hazırlanmak amacıyla ders sonrası akşamları ikişer üçer saat antrenman yaptıklarını söyledi.

Öğrencilerin erkeklerde ve kadınlarda tabanca ve tüfek müsabakalarına katıldığını belirten Sezer, 11-12 Kasım’da düzenlenen Atatürk Kupası’nda birinci, Türk Silahlı Kuvvetleri Atıcılık Şampiyonası’nda ise beşinci olduklarını söyledi.

Tenis grubu antrenörü Albay Özgür Akar da kız ve erkek öğrenci gruplarının haftada üç gün kapalı ve açık kortlarda antrenman yaptığını belirterek, “Takımımız 3 yıldır üst üste askeri okullar arası spor müsabakalarında şampiyon oldu. Üniversiteler arası yarışmalara katılın.” söz konusu.

???????DHO’da “Araştırmacı, sorgulayıcı, değişime ve gelişime açık, devam eden ve gelişmeye devam edecek olan MİLGEM’de (Milli Gemi Projesi) aktif rol alacak mühendisler” Kanunlara mutlaka uyan, üstleri olan, doğru karar veren kişilerdir.” “Geleceğin yetenekli ve görev bilincine sahip Barbaroslarını yetiştirmek.” Eğitim misyonu doğrultusunda devam ediyor:

18 Kasım 1773 tarihinde Amiral Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa’da Mühendislikhane-i Bahr-i Hümayun adıyla kurulan Deniz Harp Okulu, 1834 yılına kadar burada faaliyet göstermiştir. Okul aynı yıl Heybeliada’daki Deniz Kışlası’nda bulunmaktaydı. dört yıl sonra Kasımpaşa’da o zamanki Gazi Hasanpaşa Konağı olan ve mühendislik binası olarak hazırlanan yerde.

1851 yılında tekrar Heybeliada’ya nakledilen okul, I. Dünya Savaşı sonuna kadar burada faaliyetlerini sürdürmüştür. Cumhuriyetin ilanından sonra 1928 yılında Deniz Harp Okulu ve Lisesi adını almıştır. II. Okul, 2. Dünya Savaşı sırasında 1941-1946 yılları arasında Mersin’e taşınmış ve 1946 yılında Heybeliada’da yeniden faaliyete geçmiştir. Tuzla’daki mevcut yerleşkesi 31 Ağustos 1985 tarihinde hizmete açılmıştır. 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile DHO Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlıydı.

Mavi Vatan’ın savunması onlara emanet.

Türk Deniz Kuvvetlerinin 250 yıldır ana subay kaynağı olan Deniz Harp Okulu’nda geleceğin denizcileri yetişiyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin denizcilik hak ve menfaatlerini korumak amacıyla 250. yılda eğitimlerini tamamlayan 10’u kadın, 12’si yabancı ülkelerden misafir personel olmak üzere 466 teğmen, Deniz Kuvvetleri’nde göreve başladı. 31 Ağustos’ta tören düzenlendi.

Mavi Vatan savunmasında teğmenler donanmadaki yerlerini alırken, 27 Eylül’de 318 genç denizci Heybeliada yerleşkesinde oryantasyon eğitimlerini başarıyla tamamlayarak yemin ederek meç taktı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının nitelikli insan gücünü karşılamayı hedefleyen DHO’da, 13 dost ve müttefik ülkeden 96’sı misafir olmak üzere toplam 1685 öğrenciyle eğitim-öğretim faaliyetleri devam ediyor.

Ayrıca Kore Cumhuriyeti Deniz Harp Okulu’nda 2’nci sınıfta bir Türk öğrenci eğitimine devam ederken, Kore Donanması adına bir 4’üncü sınıf öğrencisi de Türkiye’de eğitimine devam ediyor.

Hem deniz subayı hem de mühendis olarak eğitilirler.

DHO öğrencileri akademik programa uygun olarak 1 yılı İngilizce hazırlık sınıfı olmak üzere toplam 5 yıl boyunca mühendislik eğitiminin yanı sıra yoğun uygulamalı denizcilik eğitimi de almaktadırlar. İngilizce dışında Rusça ve Çince de eğitim verilmektedir.

Yüksek teknolojiye sahip savaş silah ve teçhizatını kullanan insan gücüne duyulan ihtiyaç nedeniyle DHO öğrencileri hem deniz subayı oluyor hem de Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edilen bir lisans diplomasına sahip oluyor.

Okulda bilgisayar, elektrik-elektronik, sanayi, gemi inşa ve makine mühendisliği olmak üzere 5 bölümde lisans eğitiminin yanı sıra Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda deniz subayı ve gemici niteliklerini kazandıracak biçimde akademik ve uygulamalı askeri eğitim verilmektedir. .

Akademik lisans eğitimi kapsamında 2 profesör, 5 doçent ve 61 sivil olmak üzere toplam 129 öğretim üyesi görev yapmaktadır.

TÜBİTAK ve TEKNOFEST çalışmaları

Bu yıl öğretim üyeleri ve öğretim elemanlarından oluşan akademik ekip, diğer üniversitelerle ilgili 6 TÜBİTAK ve 1 TENMAK projesinde koordinatör ve paydaş olarak 3 TÜBİTAK proje çalışmasına katıldı.

DHO ile Ulusal Denizaltı Tasarım Proje Ofisi arasındaki işbirliği kapsamında, ulusal denizaltı kavramsal tasarım çalışmalarına 5 öğretim üyesi aktif olarak katkı sağlıyor.

MSÜ Deniz Harp Okulu Makine Teknolojileri Kulübü öğrencileri, TEKNOFEST 2023’te Jet Motor Tasarımı kategorisinde 225 takım arasında MSÜ İki Mavi takımıyla 1., MSÜ Armada grubuyla ise 3. oldu.

Makine Teknolojileri Kulübü öğrencileri ayrıca Amerikan Havacılık Enstitüsü 2023 Jet Motoru Tasarım Yarışması’nda da dünya birincisi oldu.

Eğitimler ve başarılar

Öğrencilerin teorik denizcilik bilgilerinin uygulamalarla pekiştirilmesi amacıyla eğitim tekneleri ve köprüüstü simülatörleri kullanılmaktadır. Harp Okulu’ndan mesleki kurs programına dayalı olarak mezun olan bir öğrenci, bu simülatörde toplam 220 ders saati harcamaktadır.

Akademik yıl boyunca öğrenilen teorik bilgiler, eğitim tekneleri ve yelkenli teknelerde uygulanarak öğrencileri göreve hazırlıyoruz. İleri denizcilik eğitimi ve açık deniz eğitiminde kapsanan teorik konular güçlendirilir ve öğrencilerin yurt içi ve yurt dışı limanlara aşinalığı artırılır.

Mezun olmadan önce her öğrenci sertifikalı yangın, yara savunma ve ilk yardım eğitimini tamamlar.

Okulda Kurbağa Adam temel kursu Sualtı Eğitim Merkezi Komutanlığı tarafından yürütülürken, kursu başarıyla tamamlayan her yıl ortalama 20 öğrenci Kurbağa Adam Rozeti almaya hak kazanıyor.

Öğrenciler ilgi alanlarına göre satranç, sinema, tiyatro, müzik, denizcilik tarihi, gemi modelleme, gemi teknolojileri, mekatronik ve robotik, siber güvenlik gibi sosyal kulüp faaliyetlerine katılmaktadırlar.

Akademik eğitim alan öğrencilerin fiziksel gelişimlerine en uygun şekilde dikkat edilir. Modern spor tesislerine sahip olan DHO’da, açık ve kapalı spor salonları, kapalı yüzme havuzu, tenis kortları ve her türlü spor eğitimi, uzman öğretim üyeleri tarafından verilmektedir.

Okul, tüm branşlarda yüzme, kürek, yelken gibi deniz sporları ve grup çalışmalarına ağırlık vermekte olup, ayrıca yurt içi ve yurt dışı spor müsabakalarına da katılmaktadır.

Modern kayıkhane tesisleri ve çeşitli sınıflarda 110 adet yelkenli tekne ve 80 adet kürekli tekneden oluşan filosu sayesinde aynı anda 500 öğrenci deniz eğitimine katılabilmektedir.

Türkiye Yelken ve Kürek Federasyonu’nun yıllık takvimindeki tüm yarışlara katılan DHO, bu yıl 13 yat yarışına katıldı. Her birine en az dört yatla katılan öğrenciler 7 birincilik, 4 ikincilik, 4 üçüncülük ve 3 dördüncülük elde etti.

Atatürk’ün yatı Savarona, Donanma için onarılıyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının önemli projelerinden biri de Atatürk’ün yatı Savarona’nın DHO öğrencilerinin gezilerinde kullanılmasıdır. 17 Ağustos’ta Deniz Kuvvetleri’ne hizmete giren Savarona, 19 Eylül’de Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda rıhtım onarımlarına başladı.

Yatın tekrar hizmete alınması kapsamında planlanan bakım ve onarım çalışmalarının 2024 yazında tamamlanması planlanıyor.

Deniz Harp Okulu mensuplarının en büyük hayali açık deniz eğitimlerini bir an önce Atatürk’ün manevi mirası olan gemide gerçekleştirmektir.

tonyahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu