Ekonomi

Bankaların üzerindeki baskı artıyor, KKM faizi yüzde 50’ye doğru gidiyor

Merkez Bankası, döviz ve altınkur korumalı mevduatlara olan talebi azaltmak ve faizi artırmak için yeni bir atılım gerçekleştirdi.

Seçimden sonraki ilk iş gününde kredi kartlarından nakit çekim, mücevherat ve kredi kartıyla döviz alımlarında kesinti yapmayı amaçlayan Merkez Bankası, dövizden TL’ye geçişte gerçek kişiler için ek bir dönüşüm amacı getirdi.

Banka yönetimlerinin kafasını karıştıran, hatta banka yönetimlerini acil toplantıya götüren kararın ardından bankacılık dairesi kaynakları, Merkez Bankası’nın bu adımla vatandaşı döviz ve altın alımından KKM’ye kaydırmayı hedeflediğini dile getirdi. TL mevduat faizlerinin yüzde 40’lara, dövizden dönen KKM faizlerinin ise yüzde 50’lere ulaştığı bir ortamda. olabileceğine işaret etti.

Merkez Bankası, dün Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle gerçek kişi hesapları için yabancı paradan TL’ye çevirme zorunluluğu eşiklerini yeniden düzenledi.

Buna göre, 26 Mayıs’tan 28 Temmuz’a kadar gerçek kişi hesaplarında yüzde 10’un altında ek çevrim yapılması halinde bankalar eksik tutarı 6 ay içinde menkul kıymet tesis edecek.

Nisan ayında uygulamaya konulan dönüşüm hedeflerinde TL’ye çevirme oranı hem gerçek hem de tüzel kişiler için yüzde 5 olarak gerçekleşti. Şimdi, gerçek bireylerde yüzde 5 artı yüzde 10 ek dönüşüm amacı tanıtıldı.

Amaç 28 Temmuz’dan sonra yükseliyor

28 Temmuz’dan sonra yüzde 10’a çıkarılan ilave dövizden TL’ye çevirme oranının yüzde 30’a çıkarılması ve bu oranı tutturamayan bankaların gerçek kişiler için ek dövizden TL’ye çevirme hedefini getirmesi, Merkez Bankası bankacılığının ek şubesine.

Bankacılık sektörü kaynakları, bu adımların döviz ve altına olan talebi azaltıp KKM’ye olan ilgiyi artırmayı amaçladığını vurgulayarak, KKM’ye verilen faizin yüzde 50’ye kadar çıkabileceğini vurguladı. Bankalar, söz konusu hedefe ulaşılıncaya kadar bloke olarak, dönüşüm oranı paydasında mevduat fon fiyatının yüzde 10’u oranında ilave teminat tesis edecek. Merkez Bankası şu anda uygulama talimatını yayınlamadığı için bankacılık departmanı yeni hesaplamalarla işin içinden çıkmaya çalışıyor.

merkez bankası Banka’nın bu yeni ek dönüşüm amacı, mevduat büyüklüğü Merkez Bankası tarafından belirlenecek fiyatın altında olan bankalara uygulanmayacaktır. Bankacılık bölümünün kaynakları, ilgili tutarın 1 milyar TL olarak belirlendiğini bildirdi.

Merkez Bankası önceki gün kredi büyümesine göre teminatlı tesis uygulamasının kapsamını genişleterek diğer ticari krediler ve ihtiyaç kredilerini de bu kapsama dahil etti. Merkez Bankası, bireysel kredi kartlarıyla belirli bir limitin üzerinde yapılan nakit çekimleri ve mücevherat harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında teminata tabi tutulmasına karar verdi.

Bankacılık sektörü kaynakları, seçimin ardından iki yeni atakla döviz ve altına olan talebi azaltmak ve vade sonunda çıkışların arttığı KKM’ye olan faizi artırmak için harekete geçen Merkez Bankası’nın adımlarını yorumladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra neler yapılabileceğinin bir önizlemesi olarak.

Dövize talep yok KKM büyüsün

Bir bankacılık departmanı kaynağı, Merkez Bankası’nın döviz alımlarını kısmaya çalıştığına dikkat çekerek, bankalara “istediğiniz kadar yüksek faiz vermekten çekinmeyin” açıklaması yaptı.

Böylece gerçek kişilerde ilave yüzde 10 KKM amacı getirilmesinin şu anda yüzde 40’ları bulan KKM faizlerini, TL mevduatı yukarı çekeceğine işaret eden bankacılık sektörü kaynağı. faizileri ve şişirmeOranlar dikkate alındığında KKM faiz oranlarında yüzde 50’lik bir oran görmenin sürpriz olmayacağına işaret etti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bilgilerine göre KKM’nin hacmi 2,2 trilyon liranın yani 113,15 milyar doların üzerinde.

Bugün BDDK, 14 Mayıs seçimleri öncesi KKM’nin hacmini açıklayacak. Öte yandan, 5 Mayıs haftasında döviz mevduatında bir miktar düşüş yaşandı. Geçen hafta döviz kurlarındaki sert hareketler ve döviz talebi nedeniyle mevduatta artış olabileceğini söyleyen kaynaklar, Borsa, Merkez Bankası’nın bugün verileri açıklayacağını da hatırlattı.

Sektörün endişeleri artıyor

Ancak her yeni adımda sektörün kaygıları artıyor.

Banka şubesi kaynakları, 28 Mayıs’ta yeni bir seçim yapılacak olsa da yerel seçimlere kadar ekonomi politikalarında bir değişiklik olmayacağı görüşünde.

Bunun yerel seçimlere kadar KKM’nin artarak devam etmesi ve baskılanan kurlarla sonuçlanacağına işaret eden kaynaklar, yerel seçimlerden sonra farklı hikayelerin yaşanabileceğini ve KKM’den çıkışın nasıl olacağını kimsenin bilmediğini vurguladı.

Gösterge tahvil faizlerinde keskin zikzaklar var.

Bankacılık bölümüne yönelik tedbirler gelmeye devam ederken, gösterge tahvil piyasasında sert hareketler yaşandı.

Merkez Bankasının her adımı bankacılık şubesini menkul kıymet alımına yönlendirmektedir. Menkul kıymet alım koşulları ise banka şubesini 5 yıl ve üzeri vadeli tahvillere yönlendirmektedir.

Ama en zor hareketler 2 yıl gösterge tahvil faiz oranı. Cuma gününü yüzde 16’nın üzerinde kapatarak seçimin ertesi günü ilk işlemeye giren 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10’un altına indi.

Sürecin ikinci gününde yüzde 5,47’ye kadar gerileyen 2 yıllık gösterge tahvil faizi dün yüzde 9,36’ya yükselerek yüzde 7,92 seviyesini gördü.

Bankacılık bölümü kaynakları, bu keskin zikzakların büyük dengesizliklere işaret ettiğini söyledi.

10 yılGösterge tahvil faizi ise 12 Mayıs kapanışındaki yüzde 14,35’ten yüzde 11,59’a gerilerken, dün yüzde 9,85 ile yüzde 10’un altına indi.

5 yılCuma günü kapanışta yüzde 18,73 olan gösterge tahvil faizi, dünkü prestijiyle yüzde 10,53’e geriledi.

Bir yanda dövizde kısmi serbestlik, diğer yanda kısıtlama

Döviz kurlarında, bankalararası piyasada, serbest piyasada ve bankalardan yapılan satışlarda seçim sonrası spread azalmaya başladı.

Ancak bu, bankalararası piyasada döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketten kaynaklanmaktadır. Banka şubesi kaynakları, ekonomi yönetiminin günde yaklaşık 10 kuruşluk bir artışa izin verdiğini hatırlattı, ancak aradaki farkın daha uzun süre devam edeceğini yineledi.

Dolar/TL, seçimin ardından bu hafta yüzde 0,92’lik yükseliş hareketi izledi. Avro/TLÖte yandan, bu haftaki artış %0,71.

Dün bankalararası piyasa ile serbest piyasa arasında dolar/TL makas satış fiyatı yüzde 2,5’e geriledi. Geçen hafta bu makas yüzde 10’un üzerine çıkmıştı. Bunlar olurken Bloomberg, Merkez Bankası’nın bankalararası piyasada bankaların günlük döviz alım limitlerini düşürdüğünü yazdı.

Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip kaynaklara dayanan Bloomberg’in haberine göre, TL üzerindeki baskıları azaltmak için bankaların bankalararası piyasada alabilecekleri döviz tutarına ilişkin limitler yüzde 25 oranında düşürüldü. Haberde ayrıca bankaların, şirketlerin döviz taleplerini acil olmadığı takdirde TL uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmelerine yönlendirmeleri istendi.

Bu makale ilk olarak My Economy’de yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu