DEİK Başkanı Nail Olpak: Türkiye, Japonya ile dış ticarette net ithalatçı konumunda
Dış Ekonomik Tahviller Komitesi (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Türkiye, Japonya ile dış ticarette net ithalatçı konumunda. Japonya ile 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var.” söz konusu.
Türkiye-Japonya İş Forumu’nda konuşan Olpak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bir an önce dengeli bir şekilde artırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin Japonya ile dış ticarette net ithalatçı konumunda olduğunu belirten Olpak, “Japonya ile 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Ticaretin ötesinde her iki ülke iş insanlarının ortak yatırım ve projeler yapmasını önemsiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için liderlerimizin desteğiyle en büyük sorumluluk bize, iş dünyasına düşüyor.” açıklamayı yaptı.
İş dünyası olarak Ekonomik Paydaş Anlaşması’nın imzalanması için müzakerelerin tamamlanmasını beklediklerini belirten Olpak, şöyle konuştu:
“Bu anlaşma, ikili ticaret açısından daha dengeli bir yapıya ulaşmamız ve üçüncü ülkelerle iş birliğini geliştirmemiz açısından karşılıklı olarak faydalı olacaktır. Üçüncü ülkeler noktasında Ukrayna’da Türk-Japon işbirliği için değerli bir fırsatın yakalanacağını düşünüyoruz. . Birebir, Orta Asya ve Afrika’da da işbirliğimizi geçmişte olduğu gibi sürdürmeyi arzu ediyoruz. 2013 yılında imzalanan stratejik ortaklık belgesi, ortak hedeflerimizi ortaya koymakta ve gelecekte atılacak adımlar için önemli bir gösterge oluşturmaktadır. Türkiye’nin ‘Yeniden Asya Girişimi’ ve Japonya’nın Serbest ve Açık Hint-Pasifik stratejisi Türkiye ve Japonya işbirliği, bölgesel ve küresel iştirakleri ileriye taşımak için değerli bir potansiyel sunuyor.
Japonya ile ticaretimizde öne çıkan çelik işleri için karbon ağırlıklı üretim teknolojilerine sahip olan Türkiye, ABD ile birlikte dünyada en düşük emisyona sahip çelik üreten ülkeler arasında yer alıyor. Yeşil dönüşüm politikası kapsamında Sınır Karbon Düzenlemesi (SKDM) konusunda Türkiye’nin Japonya ile Avrupa arasında köprü görevi görebileceğine inanıyoruz.
Büyük şirketlerimizin güçlü bir uyum yeteneği var. Ancak AB ile Yeşil Anlaşma kapsamında KOBİ’lerin desteklenmesi değerlidir. Bu kapsamda KOBİ Teşvikleri projesi AB tarafından yürütülecek. Bu konu ülkemizdeki KOBİ’lerin gelişimi açısından önemlidir.
Hem KOBİ’lerin desteklenmesi hem de finansman olanaklarından yararlanılması konularında sizlerle el ele yürüyebiliriz. Öte yandan sağlık turizmi konusunda daha fazla işbirliği yapmalıyız. Bunun somut bir örneğini Japonya ile birlikte geçtiğimiz yıllarda İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi projesinde hayata geçirdik. Ancak bununla sınırlı kalmayacak iş birliğinin değerli olduğuna inanıyorum” dedi.
“Turizm bilincinin daha fazla oluşması faydalı olur”
Olpak, karşılıklı turizm ilişkilerinin derinleştirilmesinin ve her iki ülkede daha fazla turizm bilincinin oluşturulmasının faydalı olacağını belirterek, sağlık turizmi, gastroturizm, kültür turizmi ve yaz turizmi gibi farklı alanlardaki potansiyellerin bir perspektifle anlatılmasının uygun olacağını söyledi. daha zor bir çalışma.
Salgın sonrası artan yenilenebilir enerji, girişimcilik, otomotiv, savunma sanayi ve dijital dönüşüm gibi daha çeşitli ve katma değeri yüksek branşlara katılımın yanı sıra yatırımları da artırmak istediklerini belirten Olpak, “Japon yatırımcılar Türkiye’nin büyük yatırımını dönüştürmek istiyor. Potansiyeli avantaja dönüştürüp Türkiye’ye katkı sağlamaya davet ediyorum. Sizi daha fazla yatırıma davet ediyorum.” söz konusu.
Olpak, “DEİK ailemizin dünyanın dört bir yanına yayılmış 152 İş Konseyleri ağının ve ülkedeki yatırımlarımızın büyük bir kısmını temsil eden Türkiye-Japonya İş Konseyimizin gücünü, müşterilerimizle paylaşmaya hazırız” dedi. Japon dostlar, Türkiye’de faaliyet gösteren Japon firmalarımızı ve Japon dostlarımızı DEİK’te görmek, çalışmalarımızı daha da artıracak, büyük bir motivasyonla yolumuza devam etmemizi sağlayacaktır.” değerlendirmesini yaptı.
İki ülke arasındaki ticari ve yatırım bağlantılarının daha da geliştirilmesi için daha sık yuvarlak masa toplantıları, iş forumları ve karşılıklı heyet ziyaretlerinin her iki ülke için de etkili sonuçlar doğuracağının altını çizen Olpak, “Deik – Keidanren Türkiye, 2017 yılında İzmir’de gerçekleştirilecek. 10 Ekim – Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısında sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyacağız.” dedi.