Haber

İngiltere’de 500 bin kişi greve gitti

İngiltere’de öğretmenler, memurlar, demiryolu ve otobüs işçileri ile üniversite çalışanları enflasyon oranında ücret talep ettikleri için greve gitti ve 500 bin kişi işini bıraktı. Birçok sendikanın grev hareketlerini birleştirme kararı ile bugün son 10 yılın en büyük ve kapsamlı grevinin yapıldığı belirtiliyor.

‘ARTIK YETER’

Reuters haber ajansına konuşan Milli Eğitim Sendikası Genel Sekreteri Mary Bousted, düşen fiyatların birçok kişinin mesleği bırakmasına neden olduğunu, öğretmenlerin grev yapmaktan başka çareleri olmadığını düşündüklerini söyledi. Londra’daki bir okulun dışından konuşan Bousted, “Son 12 yılda öğretmenlerin maaşlarında gerçekten çok uzun vadeli korkunç bir düşüş oldu. Bugün buradaki insanların hiçbiri grev yapmak istemiyor ama artık yeter diyorlar ve greve gidiyorlar. bir şeylerin değişmesi gerektiğini söyle.”

İNMEYİ ÖNLEYİCİ TASLAK MECLİS’TE ONAYLANDI

Öte yandan, belirli bölümlerde grev sırasında asgari düzeyde hizmet verilmesini öngören yeni bir yasa tasarısı dün Avam Kamarası’nda 246’ya karşı 315 oyla kabul edildi. Tasarı, Lordlar Kamarası’nın onayından sonra yasalaşacak. Çoğu kişinin, demiryolları ve acil servisler gibi alanlarda grevler sırasında bazı işçilerin işe dönebileceğini ve bunu reddedenlerin işten çıkarılabileceğini öngören yasayı protesto etmek için Çarşamba günü protesto etmesi bekleniyor.

Hükümet dün yaptığı açıklamada, bugün “önemli aksamalar” beklediğini söyledi. İngiltere Eğitim Bakanı Gillian Keegan, ücret artışlarına boyun eğmenin yalnızca enflasyonu artıracağını söyledi.

ENFLASYON YÜKSELDİ, ÜCRETLER FİYATLARIN GERİDE KALDI

İngiltere’de enflasyon geçen yıl arttı ve Kasım ayında yüzde 11 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Grevlerin en değerli nedenlerinden birinin de fiyat artış önerilerinin bu büyük fiyat artışının gerisinde kalması olduğu belirtildi. Mali Araştırmalar Enstitüsü’ne göre, öğretmenlerin maaşları 2010 ile 2022 arasında ortalama yüzde 11 azaldı, ancak sendikalara göre bu rakam gerçekte yüzde 23’te duruyor. İngiltere ve Galler’de öğretmenler geçen yıl yalnızca yüzde 5’lik bir artış alırken, bu oran Kuzey İrlanda’da yüzde 3,2’ydi.

Yurt içinde özellikle geçen yılın yaz aylarından bu yana onbinlerce personel, fiyat artışlarının geçim maliyetinin gerisinde kaldığı gerekçesiyle işten ayrılma eylemlerine katıldı. Son iki yılda yüzde 4’lük zam önerisiyle makinistler grev hareketine katılırken, aralarında yönetici, kütüphaneci ve teknisyenlerin yanı sıra üniversitelerdeki akademisyenlerin de bulunduğu çok sayıda çalışan işten ayrılma kararı aldı. .

ÜLKE GENELİNDE GREV DEVAM EDİYOR

  • İngiltere ve Galler’de bugün yaklaşık 100.000 öğretmen ve okul yardımcı personelinin işi bırakması bekleniyor.
  • Grevin 26.000 okuldan 23.000’ini etkilemesi bekleniyor.
  • İskoçya’da da birçok öğretmen işini bırakıyor.
  • İngiltere’deki 150 üniversiteden binlerce kişinin grev hareketine katılması bekleniyor
  • Toplamda 124 bakanlık ve devlet dairesinde çalışan yaklaşık 100 bin memur da fiyatlar ve çalışma koşulları nedeniyle grevde.
  • Birleşik Krallık’ta birçok makinist işini bırakıyor.
  • Bazı otobüs şoförleri de Londra’da grevde. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu